Martijn Bouma

Martijn Bouma

Haptonomie Rotterdam

Haptonomie
De meeste vormen van coaching en zelfontwikkeling zijn gericht op denken en praten, terwijl haptonomie meer gericht is op voelen en handelen.
Wanneer we vast lopen in het leven, willen we vaak snappen hoe dit is ontstaan en neigen we via denken het probleem op te lossen. Haptonomie maakt je ervan bewust dat gevoelens en emoties een onderdeel zijn van de oorzaak en oplossing. Voelen is duidelijker en meer concreet. Zo kan je nadenken over hoe assertief je bent, maar je kan ook voelen hoe je lijf reageert als iemand iets aan je vraagt.
Haptonomie laat jou voelen en zien hoe je daadwerkelijk non-verbaal reageert op situaties en hoe je overkomt op anderen.

Martijn
De afgelopen jaren heb ik mij als haptonoom gespecialiseerd op het gebied van oververmoeidheid, overspannenheid en burn-out. Sinds ik met haptonomie in contact ben gekomen, heeft het mij niet meer losgelaten. Als ervaringsdeskundige op gebied van stress en angst heb ik op een gegeven moment de keuze gemaakt om niet onzeker en gespannen door het leven te willen gaan. Ik ben op zoek gegaan naar een manier op hiermee om te kunnen gaan. Haptonomie leerde mij dat, wat ik voel in het leven, net zo belangrijk is als wat ik allemaal denk. Hierdoor is mijn zelfbeeld realistischer geworden. Ik heb meer oog gekregen voor wat wél kan, waar mogelijkheden liggen in plaats van beren op de weg.

Werkwijze
De eerste 3 sessies staan in het teken van kennismaken, met haptonomie en met elkaar. Door middel van verschillende oefeningen krijg je meer zicht op wat haptonomie voor jou kan betekenen.

Aanraken is belangrijk in menselijk contact. Via aanraking communiceren we non-verbaal met elkaar. In de haptonomie wordt hier veel gebruik van gemaakt. Een aanraakoefening biedt de mogelijkheid concreet te voelen wat er in je lichaam gebeurt. Een voorbeeld is het thema leren omgaan met druk. Dit kan je heel letterlijk voelen als er druk wordt gezet op bijvoorbeeld je schouder. Je kan dan onderzoeken hoe je met deze druk omgaat. Zo kunnen aanraakoefeningen duidelijk maken hoe je in het dagelijkse leven met je gevoel omgaat.

Contact

Bedrijfsnaam:
Haptonomie Rotterdam

Naam:
Martijn Bouma

Adres:
’s-Gravendijkwal 66
3014 EG Rotterdam

Tel:
06- 40 58 44 62

E-mail:
martijn@haptonomie-rotterdam.nl

Website:
www.haptonomie-rotterdam.nl